Cum va paziti de hackerii care pretind ca v-au spart adresa de e-mail

Campaniile de e-mail de tip spam au rolul de a te șantaja, in cazul de fata exemplul este hacker-ul care ti-a spart e-mailul si ți-a aflat parola. De regula hackerii trimit un e-mail prin care afirma ca pc-ul tau a fost infectat. Ei pretind ca au instalat un instrument de acces si ți-au facut o fotografie umilitoare. În cazul în care cererea lor de rascumparare nu este indeplinită, ei vor răspandi această presupusă poză și o vor distribui pe internet. Dacă ai primit acest e-mail (sau altul asemanator), nu îți faceți grij este doar o alta metoda de înșelătorie folosită pentru a păcăli oamenii să plătească bani pentru fotografii care nu există.

 

Hackerii susțin că știu despre un site șocant (probabil pornografie) pe care îl vizitezi în mod repetat. Ei susțin ca ți-au făcut o fotografie cand erai pe site-ul respectiv și te avertizează că ai 48 de ore să plătești o răscumpărare în valoare de 892$ in bitcoin, în caz contrar vor răspândi poza pe internet și îțivor bloca PC-ul.

Este doar o înșelătorie și toate afirmațiile sunt false. Nu au nici o fotografie compromițătore cu tine, nu au spart computerul si nu au instalat programe malware. Tu și PC-ul sunteti in siguranta si trebuie sa ignori pur si simplu acest lucru sau alte e-mailuri asemanatoare pe care le primești.

Cum reușesc sa afle parolele tale?

1. Hackerii au numeroase campanii de e-mail ce contin atasemente de tip .doc, .ppt, .xls si alte documente Microsoft Office. Odata ce aceste atasamente sunt deschise, solicita utilizatorul sa activeze comenzi macro. Activarea acestor comenzi executa, descarca si instaleaza programe malware. Aceste atasamente sunt capabile sa raspandeasca virusi numai daca sunt deschise utilizand una dintre aplicatiile MS Office precum Word, Excel, Power Point. Cu alte cuvinte daca atasamentul este deschis utilizand o alta aplicatie care nu face parte din Microsoft Office virusii nu vor fi instalati sau descarcati. Aceste campanii de e-mail sunt concepute pentru utilizatorii Windows ceea ce inseamna ca utilizatorii de Mac, Linux, Ubuntu,etc. sunt in siguranta.

2. Crearea unui cont de utilizator pe un site dubios. Parola pe care o introduceti nu este criptata si poate fi folosita de hackeri. Verificati cu atentie cand creati conturi in site-uri care pot fi înșelătoare: download-uri, site-uri pentru adulti, torente, popup-uri care solicita crearea unui cont, etc.)

Cum poți sa te ferești ?

Daca primesti un e-mail de la o adresa necunoscuta care contine un atasament irelevant, nu il deschideti. Daca incercati sa utilizati un produs Microsoft Office mai recent de anul 2010, acesta are modul ”Protected View” care impiedica atasamentele sa descarce programe malware, nu recomandam folosirea unor versuni de Microsoft Office mai vechi de 2010 pentru ca nu contine functia de ”Protected View”.
Si nu in ultimul rand sa aveti instalat un antivirus cu reputatie sau un anti-spyware activat permanent.

https://www.bitdefender.ro/

https://www.eset.ro/

https://ro.norton.com/

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.