Configurare certificat SSL în OpenCart

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Twitter

Cuprins articol

În acest articol vă facem cunoștință cu beneficiile unui certificat SSL (Secure Sockets Layer). Veți învăța, de asemenea, cum să configurați certificatul SSL pentru magazinul tău OpenCart.
Certificat SSL Opencart

Ce este SSL și de ce site-ul tău are nevoie de el?

Atunci când vizitați un site web în browser-ul favorit, se întâmplă un proces interesant numit „sub capotă.”  Browser-ul dumneavoastră se conectează mai întâi la un server web și “solicită” să trimită niște date. Serverul web răspunde iar datele sunt transferate în browser-ul dumneavoastră.

În funcție de tipul de date care urmează să fie transferate, browser-ul și serverul urmează un număr de reguli. Vom numi aceste reguli un „protocoale”. Atunci când accesați o pagină web, în cele mai multe cazuri, acest lucru se face prin intermediul protocolului HTTP (Hypertext Transfer Protocol). Aproape toate site-urile pe care le accesați sunt difuzate prin HTTP.

Vestea bună este că HTTP funcționează excelent și este acum un standard la nivel mondial. Vestea proastă este că nu este sigur. Cu alte cuvinte, toate datele care sunt transferate între browser-ul web și server sunt într-un sens public și pot fi vizualizate din surse diferite, fără prea mult efort.

Poți ghici ce înseamnă acest lucru când un client începe să introducă detaliile cardului de credit, numele de utilizator, email-uri, parole, etc în site-ul tău bazat pe HTTP. Din moment ce aceste date nu sunt protejate în mod corespunzător, aceste informații pot cădea cu ușurință în mâini greșite. Acesta este motivul pentru care este important să se asigure informațiile sensibile ale clienților dumneavoastră pe cât mai multe nivele posibile.

SSL (Secure Sockets Layer) este un protocol de codificare, care este utilizat pentru a adăuga un nivel mai mare de securitate solicitărilor dumneavoastră. Protocolul de rezultat este numit HTTPS (HTTP peste SSL). Face același lucru ca și HTTP dar cu avantajul suplimentar că datele transferate sunt criptate și pot fi citite numai de browser și server.

Dacă ai un website care se ocupa cu date sensibile (cum ar fi un magazin de e-commerce OpenCart), HTTPS-ul este un must-have.

Configurarea certificatului SSL pe OpenCart

Pasul 1: Achiziționarea unui certificat

Înainte de a configura certificatul SSL, trebuie să-l achiziționați. Contactați furnizorul dumneavoastră de găzduire web și întrebați despre acest lucru. Certificatul trebuie să fie instalat pe contul de găzduire pe care rulează site-ul dumneavoastra OpenCart, cumpara certificat SSL de la noi.

Pasul 2: Configurarea OpenCart

Din fericire, OpenCart are un mod foarte ușor de a activa SSL-ul. Conectați-vă doar la panoul de administrare și navigați la pagina următoare: Administrator>Sistem>Setări>[Editare]>Server. Acum găsiți setarea „Utilizați SSL” și setați-l la „Da”. Faceți clic pe butonul „Save” din partea dreaptă sus. Urmăriți imaginea de mai jos:

Modificarea fișierelor config.php

Suntem aproape gata. Ceea ce rămâne este să vă asigurați că fișierele de configurare OpenCart au valori corespunzătoare. Cu ajutorul clientului FTP, descărcați fișierul /config.php care se află în directorul rădăcină al site-ului OpenCart. Deschideți pentru editare. Observați că există o linie care arată ceva de genul: define (‘HTTPS_SERVER’, ‘{site-domeniu}’);

Asigurați-vă că {siteuldvs.ro} începe cu https.

Salvați fișierul și încărcați-l pe server.

Acum, descărcați fișierul /admin/config.php și deschideți-l pentru editare.

Observați că există 2 linii care arata ceva de genul:
<?php
// HTTP
define(‘HTTP_SERVER’, ‘https://numesite.ro/’);

// HTTPS
define(‘HTTPS_SERVER’, ‘https://numesite.ro/’);

Asigurați-vă că numesite.ro începe cu https.
Acum salvați fișierul și încărcați-l pe server.

Testarea

Deschide site-ul tău  tastând https://numesite.ro în browser-ul preferat. În cazul în care totul este configurat corect, vei vedea un lacăt verde, în adresa URL. Ar trebui să arate astfel:

Categorii Blog

Cele mai citite

Articole recente

Facebook